Gyöngysorfűző - 90 db-os

3 780 Ft

Alapesetben a játák a sorozatok gyakorlásához alkalmas, illetve kedvelt gyöngyfűző lehet. Mivel az elemek viszonylag nagyok, már a kisebbek is próbálkozhatnak a cipőfűző vastagságú fonalra felfűzni az egyes gyöngyöket.
A doboz 90 db kb. 2 x 1.5 cm nagyságú gyöngyt és 5 fonalat tartalmaz.
Fejlesztő játék – fejlesztési területek: gondolkodás, fantázia, analízis, szintézis, okság, algoritmika, következtetés, kreativitás,, szem-, kézkoordináció, térbeliség, formafelismerés, figyelem, koncentráció, vizualitás

Szállítás Bolti készleten
Házhoz szállítás futárral A szállítás a rendelés leadási időpontjától függően 1-5 munkanap
Termékadatok
Cikkszám:
F0565
Kiknek ajánljuk: 
Hányan játszhatják: 
1-3 fő
Korosztály: 
3 éves kortól 5 éves korig
Szülői felügyelettel ajánlott
Gyártó: 
Származási hely: 
Csomagolás: 
Műanyag doboz
Tisztítás: 
Enyhén nedves ruhával
Anyag: 
Fa
Méret: 
17 × 12 × 12 cm
Súly: 
0 g
Játékötletek

Fejlesztési területek: matematika (számlálás, páros-páratlan, összeadás, kivonás, több-kevesebb, variációk, sorozatok), szem-kéz koordináció, gondolkodás, logika

 1. Ismerkedj a játékkal! Válogasd ki a kockákat! Hányféle színűt találtál? (5) Tedd a bal kezed az asztalra, s tegyél mindegyik ujjad végéhez egy-egy más színű kockát. Hány ujj van egy kezeden? Ha az ujjaidat felöltöztetnéd, a hozzájutott színből milyen ruhadarabot választanál neki? Mindegyik ujjadra más ruhadarab kerüljön az adott színből. (Pl: sárga szoknya, zöld nadrág, piros póló, narancssárga zokni, kék sapka – bármilyen megoldás jó) Ha te készítetted volna a játékot, milyen színű elemek lennének még?
 2. Ismerkedj a játékkal! Válogasd ki a sárga elemeket, a többit tedd vissza a dobozba! Szedd őket alakjuk szerint külön csoportokba! Hányféle alakú „gyöngyöd” van? Melyikből van a legtöbb? Rakd ki őket középre egymás mellé! Amik maradtak, azokból hány darab van alakonként? Tedd őket a már felrakott sor jobb és bal oldalára egyenlő arányban! Ugyanezt tedd a többi elemmel is! Egy szép rendezett sort kaptál! Fűzd fel őket az egyik szálra, és kösd a játszótársad (anyukád) nyakába! Ugye, milyen szép?
 3. Válogasd ki a piros gyöngyöket! Találj ki valamilyen rendezett (szimmetrikus) sort, majd fűzd fel őket egy fonalra! Ha megnyerte a tetszésed, kösd a nyakadba!
 4. Te készítheted a legközelebbi forgatásra egy zöld ruhába öltözött színésznő két színből álló nyakláncát. Válaszd ki a másik színt, tervezd meg, milyen alakú gyöngyöket használsz, előbb rakd ki a sort, majd felfűzheted!
 5. Szedd ki a narancssárga színű elemeket, a többit rakd vissza! Tegyél az asztalra függőlegesen egy fűzőfonalat! Válassz véletlenszerűen egy elemet, s tedd a bal oldalra. (Ha nem tudja, melyik a bal keze, egy apró piros szívecskét rajzoljon a bal kézfejére!) Keress neki párt, olyat, amelyik ugyanolyan, mint ő, és tedd a fonal jobb oldalára! Válogasd szét, majd állítsd párba valamennyit! Párosan vagy páratlanul vannak?
 6. Szedd ki a kék színű elemeket, a többit rakd vissza! Tegyél az asztalra függőlegesen egy fűzőfonalat! Válassz véletlenszerűen egy elemet, s tedd a bal oldalra. (Ha nem tudja, melyik a bal keze, egy apró piros szívecskét rajzoljon a bal kézfejére!) Keress neki párt, olyat, amelyik nem olyan, mint ő, és tedd a fonal jobb oldalára! Próbáld addig cserélgetni őket, míg mindegyiknek más párja lesz! Párosak a kékek vagy páratlanok?
 7. Válogasd ki a zöld elemeket! Csoportosítsd őket alakjuk szerint! Nevezzük el őket az alakjuk alapján! (Ha nem az itt adott neveket használják, jegyezze le, hogy később is emlékezzenek rá! A nevek kitalálására fordítsanak különös gondot! (Ajánlat: kiskocka ………………., guriga (a hengeralak) ……………………, orsó (közepén a legszélesebb) ……………………, gyöngy (gömbalak) ………………………., lapos gyöngy ………………………………). Melyikből van a legtöbb? Tedd bele valamennyit egy dobozba, tálba, rázd meg, s húzz közülük ötöt. Mielőtt belemarkolnál, mondd meg, biztosan lesz köztük gyöngy. Sikerült? És ha hetet húzol? Biztosan lesz köztük gyöngy? Öntsd ki az asztalra őket! Mennyit kell húznod, hogy biztosan legyen köztük gyöngy?
 8. Szedd ki valamennyi gyöngyöt! Rakj egyet-egyet egymás mellé az alábbiak szerint: kék, narancs, piros, sárga, zöld. Minden további sorban kék legyen az első, zöld az utolsó, de a belső három mindig más sorrendben legyen! Sikerült?
 9. El szeretnéd készíteni egy park makettjét. Egy rajzlapon (A/4-es lap, de nagyobb is lehet) tervezz egy olyan parkot, ahol középen egy szökőkút áll, és persze padok és virágágyások is vannak. Használd a játék elemeit! Rajzold meg középre a szökőkutat!
 10. Keress egy újságot, ami már nem kell! Mindössze az újság lapjait és a készlet darabjait használhatod az alábbiak elkészítéséhez: ötgombócos fagyi (újság lapja tölcsérré formázva, bele a gyöngyök), súlyemelőknek súly (újságlap összesodorva, a két végére bármilyen két elem), gomba (belül rögzítheti az összecsavart papír a két elemet: orsó, lapos gyöngy)
 11. Hányféle burával készíthetsz állólámpát? Készítsd el őket! Kb. 10 cm-es újságpapír csíkot tekerj össze, dugd a játékelemed lyukába, az alja pedig egy ugyanolyan színű kocka legyen! Melyikbe milyen színű égő kerüljön, ha ugyanolyan színű égőink vannak, mint a lámpaburák, de ugyanolyan színű nem kerülhet bele, amilyen a bura.
 12. Válogasd ki a szép, gömbölyű gyöngyöket! Mennyi van belőlük színenként? Tedd egymás alá a zöldeket! Ők lesznek a sorok első elemei. Most minden sort úgy kell folytatnod, hogy egyik sorban sem lehet ugyanazon a helyen ugyanolyan szín. Vagyis a hat sor közül egyikben sem lehetne kétszer a sárga a második, vagy kék a harmadik. Megoldható a feladat?
 13. Válassz ki 10 olyan elemet, amelyek szerinted alkalmasak toronyépítésre! Építsd meg a tornyodat (egymásra kell helyezni)! Majd válassz 10 olyan elemet, amelyből szerinted nehéz lehet tornyot építeni. Építsd fel ezt a tornyot is. Ugye, hogy csak nagyobb türelem kell hozzá, s ez is megoldható.
 14. Tedd az egyik oldalra a sárga hengereket és kockákat, a másikra a narancsszínű hengereket és kockákat! Markolj bele a sárgába, vegyél ki valamennyit, tedd az asztalra! Ne számold meg pontosan, csak tippelj mennyi lehet, mutasd az ujjadon, én majd leellenőrzöm, jól tippeltél-e, megszámlálom, miközben sorba rakom. Most a narancssárgákkal tedd ugyanezt! (Folytassa a sort, tegye egymás mellé az elemeket!) Számold meg, mennyi lett összesen! Mennyi van a sárgából? Mutasd a kezeden! Mennyi van a narancssárgából? Mutasd a kezeden! Mennyi van összesen?
 15. Válassz ki öt kék elemet! Rakd őket egy sorba! Most rendezd át őket úgy, hogy négy legyen egymás mellett! Mennyi kerül alá? És ha három lesz egy sorban, akkor mennyi lesz a másik sorban? Hogy lehet még kirakni őket?
 16. Válassz ki öt zöld elemet! Tegyél mellé függőlegesen egy fűzőfonalat! Ha egyet átteszel, mennyi marad odaát? És ha kettőt raksz át, mennyi marad? S ha három kerül a fonal másik oldalára? Ha négy lesz a másik felén, mennyi marad odaát? S ha ötöt teszel át a másik oldalra? Mi marad?
 17. Válassz ki hat sárga „gyöngyöt”! Milyen szabályos alakzatba rakhatók? (Engedje, hogy próbálkozzon, majd hívja fel arra a figyelmét, hogy egymásra is teheti őket!)
 18. Szedd ki a sárga, a piros és a narancssárga színű elemeket? Rajzold meg egy lapra a kígyó fejét, majd rakd ki a testét az elemekből az alábbi színrendben: piros, sárga, narancs. Miután kész vagy, fűzd fel egy fonalra.
 19. Tegyél ki sorba 10 piros elemet! A kékből válassz mindig olyat, amilyen alakú a piros felette. Az utolsó elemet hagyd magába, vagyis most csak 9 kerüljön a sorba! A következő sort az előző sor elemeinek megfelelően a narancssárgák alkossák, de ebből csak 8 legyen. Alája kerüljön a sárga, amiből 7 legyen, majd a zöld, amiből már csak 6 legyen a sorban! Figyeld meg az egymás alá került elemeket. Mit állapítottál meg? Mennyi hiányzik a tízhez a kékből, a narancssárgából, a sárgából és a zöldből? Hogyan lehet könnyen kiszámolni? (a piros sor elemeit kell megszámolni az adott elemig)
 20. Készíts egy olyan nyakláncot, ami három színt és két, másfajta elemet tartalmaz. (Először nevezzék meg a három színt, majd válasszák ki a kétféle alakot, és szedjék ki az elemeket, vagyis bontsák részekre a feladatot!) Rakd őket egymás mellé valamilyen rend szerint, és fűzd fel őket egy fonalra.
 21. Készíts egy olyan nyakláncot, ami három színt és három, másfajta elemet tartalmaz. (Először nevezzék meg a három színt, majd válasszák ki a háromféle alakot, és szedjék ki az elemeket!)
 22. Keress egy olyan helyiséget, a szobát vagy előszobát, ahol elegendő hely van az építkezéshez! Készíts egy sípályát! Egymástól arasznyi távolságra rakd fel a játék elemeit sorba! Sárga, piros, kék, narancs, zöld, ez legyen a sorrend. Egy gyöngyöt köss az egyik fűzőfonal végére, és szlalomozz végig az akadályok között! Az egyik akadályt jobbról, a másikat balról kerüld ki? Figyelj, egyiket se mozdíts ki a helyéből!
 23. Fűzz egy gyöngyöt az egyik fűzőfonalra, majd fogd össze a fonal két végét, és mindkettőt dugd át egy másik elem lyukán! Majd ismét külön-külön fűzz a szálakra gyöngyöket! Később ismét összefoghatod. Tervezz kedved szerint!
 24. Henger, kocka, gyöngy, lapos gyöngy, orsó. Megjegyezted? Rakd ki a sort piros elemekből! Fordulj el, megváltoztatom a sorrendet, kettőt felcserélek! Állítsd vissza az eredeti sorrendet!
 25. Készíts egy stabil alapot az építkezéshez a kockákból! Erre helyezd rá a hengereket! Szerinted, mivel kellene folytatni, hogy fel lehessen használni az összes elemet? Próbálkozz, építkezz!
 26. Rakj sorba kék, sárga, zöld, narancssárga gyöngyöket! A következő sorba ugyanezekből a színekből lapos gyöngyöket rakj, de más legyen a színek sorrendje! Ezután a többi elem következzen!
 27. Köss egy gyöngyöt az egyik fonal végére! Találj ki valamilyen rendszert, és fűzd fel a fonalra! Amikor elfogyott a fonal, köss hozzá egy másikat, és folytasd a fűzést. Jó hosszú kígyó lesz? Sétáltasd meg a szobában!
 28. Válassz egy gyöngyöt! Rajzolj rá filctollal szemet, szájat, orrot! Az egyik fűzőfonal mindkét végét dugd ki a feje búbján, és kösd össze. Ne legyen túl hosszú a haja! Ő lesz …………… (Robi). Tegyél ugyanígy egy másik gyönggyel! Viszont a haja legyen hosszabb. Ő legyen …………….(Julcsi)! Válassz, kinek a bőrébe szeretnél bújni? Az ő fonalát fogd a nyakánál! Találkoznak, és az időjárásról (az óvodáról, a lakásukról, stb.) beszélgetnek. Játsszák el!
 29. A fonalak összekötésével és az elemek felhasználásával tervezz és készíts egy lovat! (Egyik szál alkossa a fejet, a testet és a farkot, s erre kössék egy-egy szállal a lábakat!)
 30. Készítsd el egy fürdőszoba tárgyait, berendezését az elemek felhasználásával. (A méretarány nem számít!)
 31. Fogj össze három fonalat, és dugd át egy neked tetsző elem lyukán! Segítek egy csomót kötni rá! A tartódoboz füle alá szorítjuk, és megmutatom, hogyan lehet összefonni a három szálat. Te leszel az egyik szál felelőse, s mindig oda tedd, ahová kell. (Ön bizonyára ismeri a hármas fonás módját. Ha nem, kérjenek segítséget olyantól, aki tud így fonni). Próbálkozz egyedül is a fonással!
 32. Az egyik fonalra fűzd fel a két narancssárga kockát! Jobbról és balról fűzz a fonalra két sárga kockát! Fordítsd a kockákat úgy, hogy a lyukak felfelé nézzenek (függőlegesek legyenek)! Kösd össze a két szálat, s köss rá masnit! (Ha még a gyermek nem tud masnit kötni, mutassa meg, hogyan kell.) Csinálj ugyanilyen ajándékcsomagot a megmaradt kockák felhasználásával! Köss mindegyikre masnit is!
 33. Három rajzlapot (A/4) vágjanak szét négy részre, és 10 lapot tegyenek sorban a földre! Képzeljék azt, hogy ezek kis madárfészkek. Csakhogy furcsa madarak laknak erre, ugyanis különböző alakú tojásokat tojnak, ráadásul mindegyik versenyzik a másikkal, és legalább az egyik szomszédjánál egyel több tojást akar rakni. Töltsd meg a fészkeket tojásokkal! (1, 2, 3… 10). Mennyi marad, ha egy huncut tolvaj mindegyikből kivesz egyet? Mondd meg számlálás nélkül!